Program


Európai Hidak: Jarzębski, J.S. Bach, Żebrowski, Gorczycki

Európai Hidak: Jarzębski, J.S. Bach, Żebrowski, Gorczycki

Kovács Ágnes (szoprán), Gavodi Zoltán (alt), Szigetvári Dávid (tenor), Cser Krisztián (basszus) • Koncertmester és szólót játszik: Lesták Bedő Eszter

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. szeptember 26. szerda, 19:45

Adam Jarzębski: Spandesa;
Chromatica;
Tamburetta
Johann Sebastian Bach: d-moll hegedűverseny, BWV 1052RMarcin Józef Żebrowski: MagnificatGrzegorz Gerwazy Gorczycki: In virtute tuaJohann Sebastian Bach: Am Abend aber desselbigen Sabbats, BWV 42Az Európai Hidak fesztivál barokk koncertje lengyel földre repít, üde korai barokk dallamoktól lélekemelő énekes kompozíciókig. Az itthon kevéssé ismert darabok mellett izgalmasan csengenek majd a korszak német óriásának, Johann Sebastian Bachnak a művei.Adam Jarzębski megkerülhetetlen figurája volt a 17. századi pezsgő lengyel kulturális életnek. Bár nem volt újító alkat, korai barokk kompozíciói tele vannak felfedeznivalóval. A BFZ barokk együttese Canzoni e Concerti című gyűjteményéből játszik el három rövid művet: a dinamikus Spandesát, a szellemes Tamburettát és a furcsa félhangokkal kísérletező Chromaticát.
Hangversenyünk művészeti vezetője, Lesták Bedő Eszter a zenekar 2017-es Végh Sándor Versenyén már megajándékozta a közönséget Bach kalandos sorsú d-moll hegedűversenyével. Az eredeti kotta elveszett; a szerző később csembalóversennyé dolgozta át a művet, abból rekonstruálták az eredeti darabot, amelyet most a BFZ hegedűművészének saját változatában hallhatunk.
A koncert második felében énekes darabok hangzanak el. Marcin Józef Żebrowski a kultikus zarándokhelyen, a Jasna Góra-i pálos kolostorban alkotott a 18. században. Művei még hordozzák a barokk jegyeit, de már kitekintenek a klasszicizmus felé. Munkásságából a magasztos Magnificat hangzik el. Grzegorz Gerwazy Gorczyckit a „lengyel Händelnek” nevezték. Elsősorban egyházi zenét írt, ebből most egy fényes dicsőítés, az In virtute tua kezdetű motetta szólal meg.
A koncert utolsó darabja is templomi zene: Bach 1725-ös fehérvasárnapi kantátája, amit Lipcsében komponált.Az Európai Hidak fesztivál a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénye.
Európai HidakInterjú Lesták Bedő Eszterrel

Ajánló


akár -20%
Haydn–Mozart – 3 Jegyvásárlás

A BFZ áprilisi Haydn–Mozart-koncertje a márciusi műsor párjának tekinthető.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!