Program


Zenekari koncert - Korngold, R. Strauss

Zenekari koncert - Korngold, R. Strauss

Erich Wolfgang Korngold: Hegedűverseny

Richard Strauss: Alpesi szimfónia

Arabella Steinbacher (hegedű),
vezényel: Marek Janowski

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. február 14. szerda, 19:45

„Sebész, karmesteri pálcával” – írta a Revizor Marek Janowskiról 2015-ben. A lengyel születésű német karmester nem showman: sallangok nélkül vezényel, de bátran kockáztat, és rengeteg érzelmet mozgat meg. Ahogy legutóbb, most is egy Richard Strauss-darabbal érkezik, és egy romantikus hegedűversenyt is magával hoz a filmzene egyik megteremtőjétől.
Richard Strauss imádta a természetet és a hegyeket, csodálatát pedig belesűrítette az Alpesi szimfóniába, amelyet sokan a szimfonikus programzene csúcsának tartanak. A hatalmas apparátust megmozgató darab egy gyerekkori élményből táplálkozik, amikor a szerző egy hegymászó csapattal viharba keveredett az Alpokban. A mű erdei forrásokon, vízeséseken, virágzó mezőkön és vakító gleccsereken sodor keresztül, amíg le nem száll a köd és ki nem tör a vihar, hogy végül minden újra elcsendesedjen. Itt jelentkezik a naturalizmus először a zenében: Strauss szélgépet, vihargépet és a normál oboánál egy oktávval mélyebb regiszterű heckelphon oboát használ, sőt a gyereksírást is érzékelteti. 1983-ban az egyik első kereskedelmi forgalomba került CD-n az Alpesi szimfónia szólalt meg.
A koncert másik főszereplője a kétszeres Oscar-díjas zeneszerző, a filmzene egyik atyja, Erich Wolfgang Korngold, aki már kilencévesen kivívta kompozíciójával, hogy Mahler zenei géniusznak nevezze. Legnagyobb sikereit később Hollywoodban aratta, ahol a Paramountnak és a Warner Brothersnek írt. Ez az út azonban inkább kényszerpálya volt: zsidó származása miatt hagyta ott Ausztriát, ahova mindig visszavágyott. Hitler bukása után leszámolt a filmzenékkel, és újra a koncerttermekre fókuszált – így született meg késő romantikus Hegedűversenye is, amelyet hangversenyünkön a Janowskival rendszeresen fellépő német Arabella Steinbacher játszik.

Ajánló


akár -20%
Haydn–Mozart – 3 Jegyvásárlás

A BFZ áprilisi Haydn–Mozart-koncertje a márciusi műsor párjának tekinthető.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!