Program


Haydn-Mozart sorozat 2.

Haydn-Mozart sorozat 2.

Wolfgang Amadeus Mozart:
1. (Esz-dúr) szimfónia, K. 16
Ch’io mi scordi di te?, K. 505
Bella mia fiamma, addio, K. 528.
Un moto di gioia, K. 579

Joseph Haydn:
Holdbéli világ, Hob. XXVIII: 7 –…  több

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2018. április 21. szombat, 15:30

Melyik a világ legviccesebb szimfóniája? Komponált-e Mozart szobafogságban? Az évad második Haydn–Mozart-koncertjén ez is kiderül. Takács-Nagy Gábor pedig tovább gyógyít zenével és lelkesedéssel.

„Haydn és Mozart zenéje igazi spirituális gyógyszer mindazoknak, akik játsszák vagy hallgatják. Boldog és büszke vagyok, hogy ezzel a fenomenális együttessel vehetek részt a »spirituális gyógyításban«, amit e két zseni zenéje előidéz.” Takács-Nagy Gábor szavainál nem kell inspirálóbb bevezető Haydn és Mozart világába, ahova koncertünkön Mozart nyolcévesen írt legelső szimfóniáján keresztül léphetünk be. Ezután három hangversenyáriát hallhatunk a mindössze 31 éves szoprántehetség, az ukrán Olena Tokar előadásában. A Ch’io mi scordi di te? sokak szerint Mozart legjobb alkotása a műfajban, míg a Bella mia fiamma, addio a legfurcsább keletkezéstörténettel büszkélkedhet. A legenda szerint Mozart barátja, Josepha Duschek bezárta a zeneszerzőt, és csak azzal a feltétellel engedte ki, hogy ír neki egy áriát. Mozart bosszút állt, és úgy alakította a művet, hogy komoly kihívás legyen elénekelni. A harmadik, Un moto di gioia kezdetű áriát a szerző a Figaro házassága bécsi felújításakor komponálta Lorenzo Da Ponte szeretőjének.

A legendák és szeretők szövevényéből a Holdbéli világ című, ugyancsak szerelmes vígopera nyitányával jutunk el a másik gyógyítóig, Haydnig. Bár a szerző több, mint száz szimfóniája szinte kimeríthetetlenül változatos, a 60., ami eredetileg színpadi kísérőzenének készült egy vígjátékhoz, még ezek közül is kiemelkedik. Az amerikai karmester, Kenneth Woods szerint ez a legviccesebb és legmodernebb szimfónia, amit valaha írtak. Megelőlegezi a 20. század legtöbb „izmusát”: a szürrealizmust, az abszurdot és a modernizmust is.

Ajánlatunk


Jössz éjfélkor babzsákra huppanva, az előadóktól karnyújtásnyira klasszikus zenét hallgatni? A kérdés tíz évvel ezelőtt talán furcsán hangozhatott, de a Fesztiválzenekarnak köszönhetően a Midnight Music azóta az egyik legjobb és legnépszerűbb program lett azok körében, akik fogékonyak a kultúrára, de nem szeretik a hagyományos hangversenyek kötöttségeit.

„A koncert keretét Bach Máté-passiója adja, de Jézus szenvedéstörténete mellett együttérzésünket fejezzük ki más ártatlan áldozatokkal is” – foglalja össze Fischer Iván a Kompasszió (könyörület, részvét) névre keresztelt hangverseny koncepcióját.

Ajánló


akár -20%
Nagyzenekari koncert: Tüür, Schumann, Sibelius Jegyvásárlás

„Háromfogásos gourmet menü” – jellemezte a Bachtrack kritikusa Paavo Järvi koncertjét, amelyen Sibelius, Tüür és Beethoven egy-egy darabját tűzte műsorra.…

akár -20%
Nagyzenekari koncert: Brahms – 2 Jegyvásárlás

A februári koncert után májusban Brahms újabb két magyar tánca, egy kihívást jelentő versenyműve és mélységeket megjáró szimfóniája kerül a…

akár -20%
Haydn–Mozart – 3 Jegyvásárlás

A BFZ áprilisi Haydn–Mozart-koncertje a márciusi műsor párjának tekinthető.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!